Det går fort fram när det gäller olika sorter av cykelmodeller och tävlingar. När det gäller cykelcross (CX), var det bara för några år sedan en av de häftigaste cyklar en svensk cykelnörd kunde ha. I dag är samma cykel erkänd och i samband med att fler upptäcker denna kraftiga cykel växer också tävlingsverksamheten. Cykelmodellen är kanske även en av de smartaste och mest varierande för dig som vill pendla mellan hem och jobb, eller bara för att motionera på.
Då blev cykelcross en erkänd sport
I Sverige blev cykelcross vanligt för ungefär tio år sedan, efter att tävlingsformen legat på is sedan 1973. Under mitten av 1970-talet hade några cykelcrossfantaster och landsvägscyklister tävlat i ett par säsonger under ordnade former. Alla tävlingar var även godkända av cykelförbundet. Cykelcross slog dock inte igenom i Sverige förrän 2006, då tävlingen på allvar blev en erkänd cykelsport. Det kan tyckas vara egendomligt att cykelcross inte blev populärt i Sverige förrän på 2000-talet, eftersom det länge varit populärt att Sverige har en lång försäsong när det gäller tävlingar på landsväg. Cykelcross är då en perfekt form av cykling, där det gäller att du ska tävla på kortast möjligaste tid. Tävlingarna brukar vara omkring en timme och då gäller det att köra intensivt och fort hela tiden.
Cykelcrossens historia
För dig som är intresserad av cykling, antingen du använder den som pendling, bara är ute och motionscyklar eller tävlingscyklar, har troligtvis hört talas om cykelcross (CX). Nu är cykelcross ingen ny typ av cykeltävling, utan redan i början av 1900-talet var det en erkänd tävlingsgren inom cykling. Det hela började med att landsvägscyklisterna ville fylla ut lågsäsongen, med något som var synnerligen fysiskt krävande och det skulle då gälla cyklar. Det blev vanligare att använda kraftigare landsvägscyklar och cykla med dem på något sämre underlag än under sommartid.
Kring förra sekelskiftet gick de första tävlingarna i Frankrike, 1902 hölls det första Franska mästerskapet, och i Paris 1924 gick de första internationella tävlingarna i cykelcross. Redan 1910 uppmärksammades disciplinen som ett utomordentligt bra träningsupplägg för alla som tycker om att cykla på landsväg. Efter att Frankrike började intressera sig av sporten blev även Belgien intresserad och i dag är sporten mycket populär i belgiska Flandern.
Så här går en cykelcrosstävling till
Banans varv brukar vara mellan 2,5 och 3,5 kilometer lång eller om du räknar i tid, då är det 5 och 10 minuter som gäller. Både när det gäller kilometer eller tid är det flera olika underlag som gäller, underlagen brukar oftast köras på gräs, grus, asfalt, sand och på olika stigar. Det finns även hinder längs med banan där du som tävlar måste hoppa av cykeln och bära den över hindren. Det är inget bestämt antal varv som ska köras utan tiden är det som avgör, exempelvis hur långt du hinner på en timme. Behöver du byta cykel får du göra i depån, där även lagning av cykeln sker. I Sverige börjar säsongen på tidig höst till tidig vinter. Skulle cykelcross kännas som något för dig, varför inte prova på.