Mörksuggejakten, tillsammans med Lilla Mörksuggejakten, är en cykelfest som lockar såväl erfarna cyklister som nybörjare. Eventet äger rum i Dalarna, ett landskap som bjuder på kuperade banor och vackra vyer.

Tävlingsbanan

Mörksuggejaktens bana är 74 kilometer lång och mycket uppskattad av de tävlande, oavsett elit eller motionär, som tycker om att komma upp på höjer med historiska miljöer och milsvida utsikter. Siljan som breder ut sig nedanför fötterna, grusvägar, stigar, dalgångar och höjder, hängbroar och åar – banan bjuder in till det bästa Dalarna har att erbjuda!

Starten går vid IK Jarls klubbstuga och leder sedan atleterna genom Rättviks centrum innan det är dags för den första stigningen upp mot utsiktstornet Vidablick. Den första stigningen är tuff, en utmaning många längtar efter men andra fruktar – tre kilometer klättring med en stigning om 6-7 %. Därefter tar skogsstigarna vid. Som sig bör kommer nedförsbacke efter uppförsbacke och många njuter av den snabba utförsåkningen efter Hedsåsens fäbodar.

Kortlopp

För den som inte vill cykla 74 kilometer kan man istället anmäla sig till kortloppet vilket är 40 kilometer. Också här tas cyklisten genom natursköna omgivningar och deltagarna blir för varje år fler och fler.

Barnens lopp

Dagen innan den stora tävligen kan barn under 16 år tävla i Lilla Mörksuggan, en tävling som lockar omkring 250 startande.

Arrangör

Tävlingen arrangeras av IK Jarl Rättvik och såg dagens ljus år 1997. Idag är det ett av Sveriges äldsta långlopp och har ofta ett av de högsta deltagarantalen av alla lopp som äger rum i landet.

Alla deltagare tar hand om sin egen cykel men skulle problem uppstå finns en cykelbutik närvarande, invid klubbstugan.

I sann Dalanda finns spelmän och musik som peppar åkarna längs vägen. För åskådarna finns tydliga kartor att tillgå så att man lätt hittar den plats man önskar. Vill man stå där åkarna har det som allra tuffast eller där vyn är som allra vackrast?

Rättvik

Rättvik är en lugn och trivsam ort belägen invid Siljan, känd för många för Långbryggan – den långa brygga som bjuder in till många bad och lata timmar i solen. Längst ut på bryggan angör båtarna som går i turtrafik. På stranden i Rättvik finner man en trevlig camping men det finns mängder av andra boendealternativ i staden, från B&B till hotell. Bo i stan eller uppe på berget, invid sjön eller i skogen.

Rättvik bjuder också på mängder av kultur- och naturupplevelser, god mat och kultur. En tur upp på berget, till Vidablick, ger såväl motion som en belöning i form av en strålande vacker utsikt. En kortare tur med bil kommer man till vattenfall och djupa dalgångar. Orten står också värd för många fler arrangemang än Mörkskuggan och några av de mest populära torde vara Classic Car Week, Dalatravet och Musik vid Siljan. Dock finns många fler så ta gärna en titt i kalendariet.

Men varifrån kommer namnet?

Mörksuggan klingar inte klassiskt cykellopp utan loppet har fått sitt namn efter Mörksuggan som är en mytologisk varelse vilken under långa tider använts för att skrämma barn. Mörksuggan sägs äta upp den stig man färdas på om man inte skyndar sig hem och används således för att skrämma barn som ränner ute om kvällarna. Mörksuggan kan ses inom konsten, bland andra Verner Molin illustrerade figuren i sina målningar.