Det finns flera grenar inom cykelsport och en av dem är landsvägscykling, där tävlingarna genomförs på landsvägar. Ibland kan dock tävlingarna också arrangeras på gator i städer. Är det stora tävlingar kan motorvägar stängas av för att cyklisterna ska kunna åka där. I många länder på den europeiska kontinenten är sporten väldigt populär. Tävlingarna som sker på landsvägar kan antingen avgöras i en etapp under en dag, eller ske under flera etapper inom loppet av ett visst antal dagar. När det gäller endagslopp körs tävlingen endera som linjelopp eller som tempolopp. Under etapploppen läggs tiderna ihop från varje tävling som genomförts under dagen, och den cyklist som har lägst tid när alla delsträckor är avklarade, vinner. De cyklar som används vid landsvägscykling kallas för racercyklar. Union Cycliste Internationale (UCI) är den organisation som ansvarar för alla professionella tävlingar i landsvägscykling. UCI arrangerar även UCIProTour, som inkluderar en stor serie cykeltävlingar. Tre av dem är de största loppen inom landsvägscykling: Tour de France, Girot, Vuelta a Espanâ, ofta kallad Touren på svenska, och Vueltan. Det finns olika typer av landsvägscyklister och här nedan kan du läsa om några av dem.

Klättrare

Kan även kallas bergsklättrare. Det är en lätt landsvägscyklist som innehar en bra förmåga att ta sig uppför branta backar, som till exempel i bergsetapperna i Alperna. Klättrare kännetecknas att ta lätta steg när de under snabba ryck cyklar på bergsstigningar. Snabbt lyfter de från sadeln under utfallet, och de tävlande väger ungefär 50–60 kilo. På slät mark är klättraren något svagare eftersom deras lätta kroppar är känsliga för mot- och sidvind.

Puncheur

En annan variant av klättrare, puncheur, även kallade utbrytningsspecialister, är duktiga på att köra aggressivt med många utfall. De kan lätt upprätthålla den ledning de har vid uppförsbackar, nedstigningar och vid de släta partierna. Cyklister som sysslar med denna tävling har större kroppsmassa, och deras förmåga att göra utfall i backar är lägre än bergsklättrarens. De som tävlar i puncheur är duktiga på att bemästra ojämn terräng, och även kunna åka isolerad från klungan under längre tidpunkter, gärna med en annan lagkamrat. De som tävlar i puncheur är specialiserade på att köra på kuperad terräng där klättringsmomenten är kort och brant. Puncheurlopp passar bra som endagsturer på våren och tävlingen kännetecknas av backar med lutningar på 10–12 procent och banan är omkring 1–2 kilometer lång. Exempel på tävlingar inom puncheur är Liege-Bastogne, Flèche Wallone och Manayunk Wall, i Philadelphia International Championship och Mur de Huy.

Sprinter

En typ av cyklist som kan avgöra ett lopp eller avgöra enstaka etapper i ett lopp, är en så kallad sprinter. De är duktiga att snabbt öka farten och komma upp i hög hastighet, oftast med hjälp av en slip stream, från antingen en annan cyklist eller från en hel cykelklunga, beroende på situation. De som tävlar i sprint brukar vara kraftigare byggda än den typiska landsvägcyklisten.

Tempocyklist

Den som tävlar som tempocyklist är en sort landsvägcyklist som kan hålla hög hastighet under längre tider, allt för att maximera sin kapacitet under enskilda lopp eller gruppmoment. När du tävlar i ett vanligt tempolopp, startar de som tävlar enskilt med 1–5 minuters mellanrum och avskilt från klungan. De som tävlar i tempolopp kan vara skickliga på att klättra i berg, men kommer lättare efter under utfallen.

Similar Posts