Cykelsporter består av fyra olika discipliner och en av dessa är mountainbike. Om du är intresserad av sporten mountainbike är det cykling i terräng som gäller. När det gäller tävling i mountainbike delas dessa in i flera olika tävlingsformer, som i sin tur skiljer sig åt när det gäller typ av mountainbikecykel, vilken terräng du kör på och användningssätt. Några av mountainbiketävlingar är freeride, crosscountry, cykeltrial, singlespeed och downhill. Cykeltrial är en mindre gren inom sporten och karaktäristiskt för den grenen är att du tävlar på en bana där terrängen är stenig.

Mountainbikens historia

Cykelsporten uppstod i USA, speciellt i norra Kalifornien och det var också där sporten utvecklades under 1970-talet. Tävlingar i mountainbike påminner om många andra sporter som körs på en bana och den som först kommer i mål vinner. När du tävlar i mountainbike cyklar du även på en skiftande terrängbana.

Cykeltrial

Cykeltrial är en mindre gren inom mountainbikesporten, karaktäristiskt för den grenen är att du tävlar på en bana där terrängen är stenig. Ibland förekommer det smala stigar och likartad terräng. Sker tävlingen i en stad förekommer ofta bord, trappor och parkbänkar som hinder. Det gäller att du tar dig runt banan så fort du kan, men det gäller också att ha så få fotnedsättningar som möjligt. Cykeln som används inom cykeltrial skiljer sig en hel del från andra cyklar och en av dessa är att den inte har någon sadel. Det är oftast 26- eller 20-tumscyklar som gäller. För stadsmiljö passar 26-tumscykeln bäst och tävlar du i en bana med naturliga hinder är 20-tumscykeln att föredra.

Downhill

Ska du cykla nedför ett berg fortast möjligt, kallas tävlingsformen för downhill. Även i denna gren gäller det att följa en bana och dessa består oftast av naturliga hinder i form av rötter, stenar svängar som är feldoserade. Det kan även förekomma hinder som är byggda som till exempel dropp, hopp och kurvor som är feldoserade. Ibland kallas downhill för cyklingens störtlopp, därför måste du ha en hel del skydd på dig. Handskar, ryggskydd, armbågsskydd, bröstskydd, knäskydd och en fullfacehjälm är bäst att ha på. Fullfacehjälm som skydd förekommer inte bara i downhill, utan även i de flesta av mountainbikesporterna.

Freeride

Denna disciplin av mountainbikesport liknar utförsåkning och freestyle BMX. Om du sysslar med freeride fokuserar du på olika tricks, stilar och tekniska spårfunktioner. Ordet skapades från början av några snowboardåkare eftersom det betyder att du rider utan ett bestämda regler eller mål på en naturlig terräng.

Crosscountry

Som sagt finns det flera olika grenar i mountainbiketävlingar, och en av dem är crosscountry. I denna tävling används terrängcyklar som både har ett ganska litet mått på fjädringen och cykeln är även relativt lätt. Cykeln brukar väga 9–14 kilo och den typ av cykel som används mest är en terrängcykel som heter XC. Cykeln är också vanligast vid de tävlingar som är mest avancerade, som när du endast kör uppåt. När du tävlar i crosscountry ska du uppför ungefär lika många backar som nedförsbackar och du ska inte göra några stuntmoment.

Similar Posts