Det har blivit en snabb utveckling av cykelsport under 1900-talet. I dag tävlas det i mountainbike, landsvägscykling, BMX, cykelcross och på senare tid har det även blivit populärt med cykelboll och konstcykling. Du kan läsa om några av de olika cykelsporterna här nedan och om du inte redan sysslar med cykelsport, kan du säkert bli nyfiken på någon.

Landsvägscykling

Sporten är precis som namnet säger, en cykelsport som oftast utövas på landsvägar. Ibland kan tävlingen också ledas in på stadsgator, genom gränder eller på motorvägar. I större evenemang stängs vägar av, och i vissa tävlingar cyklas det även under en eller flera delsträckor under flera dagar. I de tävlingar som körs i etapper under flera dagar, läggs tiderna ihop efter varje fristående dagstävling. Vinnaren är den som fått lägst tid efter att alla sträckor är körda. Cyklarna som används kallas för racercyklar, och när det gäller landsvägscykling är en av den mest kändaste tävlingen Tour de France.

BMX

Under tidigt 1970-tal skapades denna cykelsport av ett gäng killar som inte hade åldern inne för att köra motorcross. När du tävlar i BMX används en särskild sorts cykel som kallas helt enkelt för BMX-cykel. Du kör på banor som liknar de som körs i motocrosstävlingar, det finns både hopp och doserande kurvor (bermar). I de Olympiska Spelen i Kina och Peking 2008 gjorde denna tävling premiär.

Mountainbike (MTB)

Tävlar du i mountainbike kör du inte på kilometerlånga landsvägar, utan här gäller det att cykla i terräng, buskiga små stigar och offroad med vatten och lera från bäckar och pölar där det skvätter från alla håll. BMX-cyklar eller terrängcyklar som de även brukar kallas har många växlar. Det är lätt att du ramlar och kan slå dig illa när du tävlar i en MTB-cykeltävling. Det är därför viktigt att du har en fullfacehjälm, som täcker både ditt huvud och ditt ansikte, för att inte riskera att få huvudskador. Hjälmarna går ner en bit i nacken eftersom risken att ramla bakåt är stor när du kör i terräng.

Cykelcross

Tävlar du i cykelcross är cykeln du använder skapad för just tävling i terräng. Cykeln ser ungefär ur som en landsvägscykel, förutom att den är mer robust och hållbar. Cyklarna har kraftigare bromsar, hjul och växlar. De är byggda på ett speciellt sätt så du smidigt kan bära de i ramen när du ska över hinder, trappor och andra avstängningar som utgör en del av momenten i tävlingen. När du tävlar i cykelcross är det vanligt att du kör på en så kallad varvbana där underlaget växlar mellan sand, gräs och stenar, allt för att du som tävlar ska få en rejäl variation när det gäller motstånd och tempo.

I Sverige har denna cykelsport funnits sedan 1980-talet, men först på senare år har tävlingen fått en uppgång och många yngre cyklister har börjat tävla. I Sverige finns flera olika tävlingar, men det finns även internationella sådana. De två största tävlingarna i Sverige är de nationella tävlingarna SWE Cup, som omfattar nio tävlingar runt omkring i Sverige, och CX-pokalen; båda dessa tävlingar sker under vinterhalvåret.

Similar Posts